Atopisch/Constitutioneel eczeem: oorzaken, kenmerken en het voorkomen van klachten!

Gepubliceerd op 8 augustus 2020 om 18:08

Wat is atopisch/constitutioneel eczeem?

Atopisch/constitutioneel eczeem (atopische dermatitis) is een vorm van eczeem. Dit type eczeem kan voor een bepaalde periode op  is vaak chronisch, eenmaal gekregen gaat het bijna nooit meer weg. Dat komt omdat atopisch/constitutioneel eczeem vast staat in je genen. Mensen met atopisch/constitutioneel eczeem hebben een 'kapotte huid', ook wel een atopische huid genoemd. Er zitten als het ware kleine openingetjes in de huid. Dit zorgt ervoor dat stofjes sneller de huid binnen kunnen dringen en dit leid tot een reactie van het immuunsysteem: jeuk. Door de jeuk ga je krabben en er ontstaat een ontsteking: eczeem.

Hoe ontstaat atopisch/constitutioneel eczeem?

Atopisch of constitutioneel eczeem is genetisch bepaald en dus ook genetisch overdraagbaar. Dus heeft u het atopisch eczeem gekregen van uw familieleden. Vaak al half jaar na de geboorte zijn er al verschijnselen aan te tonen dat er te spreken valt van atopisch eczeem.

 

Kenmerken van atopisch/constitutioneel eczeem

De meest voorkomende kenmerken zijn:

  • Roodheid van de huid
  • Jeuk
  • Verdikte huid, er zijn meer lijntjes aanwezig dan op andere stukken huid
  • Droge huid
  • Dunne huid

 


Bij een niet-atopische huid liggen de huidcellen netjes tegen elkaar zodat het een barrière vormt tegen stoffen.



Bij een atopische huid liggen niet alle huidcellen netjes tegen elkaar, daarom zijn er kleine openingetjes in de huid. Dit zorgt ervoor dat de huid dus niet goed afsluit, waardoor het veel makkelijker is voor stoffen om door de huid barrière heen te komen.


Waar komt atopisch eczeem het meest voor?

Omdat je hele huid atopisch is, kan atopisch eczeem overal op de huid optreden. De meest voorkomende plekken zijn op de handen (en vingers), arm- en knieholtes, oksels en de nek, Atopisch eczeem kan ook op het gezicht voorkomen, daar treed atopisch eczeem vaak op rond de oogleden en rond de mond. 

Het voorkomen van atopisch/constitutioneel eczeem

Mensen met atopisch/constitutioneel eczeem hebben dus een niet volledig afgesloten huid, hierdoor kunnen stofjes makkelijker de lederhuid binnen komen. De huid reageert daarop en je krijgt jeuk. Om dit volledig te voorkomen is lastig, omdat je hele huid niet goed afsluit. Maar om het eczeem zo veel mogelijk weg te houden kun je een aantal dingen doen:

Je huid insmeren met een vettige crème

Als je je huid insmeert, dan smeer je eigenlijk een soort extra laagje over je huid. Door dat extra laagje is het moeilijker om als bijtende stof door die hoornlaag heen te komen. Als het stofje dus niet in contact komt met de huid, komt er ook geen reactie.

Het advies is dan om je huid 's ochtend en 's avonds in te smeren met crème. Als het een periode is waar u veel last heeft van allergie, is het ook handig dat u ook 's middags uw huid insmeert.

Desloratadine

Desloratidine is een medicijn tegen allergie en wordt veel gebruikt door mensen met hooikoorts. Maar ook voor mensen met eczeem is het een bruikbaar medicijn. Desloratidine voorkomt jeuk. Zonder jeuk ontstaat er ook geen roodheid. 

Desloratadine is een medicijn dat aanbevolen is voor mensen van 12 jaar of ouder. De aanbevolen dosering voor volwassenen en jongeren (12 jaar en ouder) is één tablet per dag. Slik het gehele tablet met water in, wel of niet met eten. 

Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn hoofdpijn en een droge mond. De eerste dagen kunt u wat moe zijn. Dit wordt minder als u het medicijn een paar dagen hebt gebruikt. 

Als u dit medicijn wilt gebruiken, raadpleeg dan eerst uw arts.

Vermijd parfum

Parfum is een bijtende stof, dus om jeuk te voorkomen is het handig dat parfum zo min mogelijk de huid raakt. Daarom is het handig om geen crèmes met parfum te gebruiken. Ook deodorant geeft vaak een reactie, maar het is vaak niet haalbaar om geen deodorant te gebruiken. Dus gebruik deodorant alleen als het nodig is, of spuit het op je T-shirt of trui. 

 

De zon

De zon kan voor sommige mensen een positieve invloed hebben op het eczeem, maar vaak prikkelt de zon juist de huid. Dit kan in de vorm zijn van Uv-straling (oftewel zonnestralen) die de huid prikkelen. Heeft u dan ook last van bultjes op uw huid, dan kan het ook zijn dat u zonneallergie heeft.

Waar de zon ook een rol in speelt is transpiratie. Door bijvoorbeeld een lange wandeling in de zon kunt u transpireren. Zweet bestaat vooral uit water en zout en juist zout kan de huid irriteren.

 

Water en chloor

Water en chloor hebben beide een uitdrogend effect op de huid, wat leidt tot jeuk. Dus probeer niet te warm te douchen en ook niet te lang. Het beste is om chloor water te vermijden, maar als je toch in chloor water zwemt is het het best om dat niet te lang te doen. Zorg er ook voor dat je na het zwemmen al het chloor van je lichaam afspoelt.

 

Waar je eventueel  een reactie op kan krijgen

  • Parfum
  • Het vocht van een tomaat
  • Citroensap
  • Pollen (vaak alleen met allergie)
  • Zouten
  • Zonnebrand (ook zonnebrand zonder parfum)
  • Wol
  • Alcohol

 

Hormoonzalven (corticosteroïden)

Als eczeem niet meer in controle te houden is, word er vaak geadviseerd om over te stappen naar hormoonzalven. Hormoonzalven bevatten corticosteroïden, afgeleid van het hormoon Cortisol. Corticosteroïden hebben de functie om ontstekingen te remmen. Deze zalven zijn gerangschikt van klasse 1 tot klasse 4, met klasse 1 het mildst en klasse 4 het agressiefst. 

Het is de bedoeling dat je hormoonzalven voor 2 tot 4 weken gebruikt en daarna begint met afbouwen. Afbouwen doe je door elke week 2 dagen minder te smeren. Dus je gaat van bijvoorbeeld 7 dagen in de week smeren, naar 5 dagen in de week smeren, naar 3 dagen e.t.c . Gebruik de crème niet langer dan is voorgeschreven, want dat kan slecht zijn voor je lichaam!

 

Bekijk ook :